HUMAC® Natur AFM je organicko-minerální krmná surovina s vysokým obsahem huminových kyselin. Je to 100% přírodní látka s vysokou biologickou účinností – přírodní růstový stimulátor. Aplikací krmné směsi HUMAC® Natur AFM dodáváme zvířatům minerální látky a stopové prvky v chelátové formě, která je lehce využitelná v organizmu zvířat.

Přidáním krmné suroviny HUMAC® Natur AFM do krmiva se upravuje střevní mikroflóra - brzdí rozmnožování škodlivé a naopak podporuje růst užitečné mikroflóry. Tlumí vznik zánětů a podporuje imunitu. Příznivě působí na pH trávící soustavy. Zabraňuje vstřebávání toxických kovů, cizorodých látek, plísňových toxinů a jiných pro organizmus jedovatých sloučenin z trávícího aparátu, které se vylučují trusem zvířat. Příznivě zlepšuje využití krmiva a jeho nutričních složek, čímž se zlepšuje konverze krmiva.

Zlepšuje mikroklima ve stáji absorbováním hlavně dusíkatých a ostatních látek v plynné formě, následkem čehož se podstatně snižují emise škodlivých (skleníkových) plynů.

Pro drůbež jako monogastrická zvířata byl vyvinut přípravek HUMAC® Natur AFM Monogastric s přísadou mravenčanu vápenatého. Jeho použití v doporučeném dávkování může nahradit použití okyselovadel a vyvazovačů mykotoxinů.

Optimalizace ekonomiky chovu drůbeže

Stejně jako u jiných druhů zvířat i u drůbeže huminové kyseliny urychlují celkový metabolizmus buňky, podporují buněčné dýchání a tvorbu energie, což stimuluje organizmus k zvýšenému příjmu živin, vylučování většího množství trávicích šťáv, podpoře imunity a celkového zdravotního stavu. Výsledkem je zrychlený růst, vyšší produkce a lepší odolnost vůči chorobám.

V chovech drůbeže vykazuje použití krmných surovin řady HUMAC® Natur AFM zejména tyto pozitivní účinky:

  • zvýšení denních přírůstků (o 6-8%)
  • snížení spotřeby krmiva na kg přírůstku (o 4-7%)
  • snížení úhynu zejména u kuřat, ale i u dospělých jedinců (o 40-50%)
  • zvýšení snášky u nosnic (průměrně o 4%) jako výsledek prodloužení snáškové křivky, což je odrazem lepšího zdravotního stavu nosnic
  • vyšší jateční výtěžnost
  • vyšší podíl prsní a stehenní svaloviny
  • výrazně vyšší senzorické vlastnosti jatečního masa
  • zvýšení vyrovnanosti hejna
  • zlepšení opeření
  • snížení výdajů na antibiotika a jiné léky
  • výrazné snížení zápachu ve stáji
  • vyloučení možnosti vzniku mikrobiální rezistence a přítomnosti reziduí cizorodých látek v živočišných produktech
  • mimo zvýšené produkce vajec a lepší líhnivosti se mírně zvýší hmotnost vajec, přičemž tloušťka skořápky se nemění, ale zvýší se její pevnost

Použití a dávkování

HUMAC® Natur AFM se přimíchává do krmiva nebo je zpracovaný do granulí.

Dávkování 0,5 – 0,7 % do krmné směsi.

HUMAC® Natur AFM Monogastric se přimíchává do krmiva. Může nahradit použití okyselovadel a vyvazovačů mykotoxinů.

Dávkování 0,7 – 1,0 % do krmné směsi.

Doporučujeme aplikovat od 1. dne stáří do konce výkrmu/chovu. V případě výskytu průjmových onemocnění doporučujeme 2-3x zvýšit preventivní dávku po dobu minimálně 5 dnů. Krmné suroviny jsou bez ochranné lhůty, připravené krmivo může být ihned zkrmované.

Vliv krmných surovin řady HUMAC® Natur AFM na produkční zdraví drůbeže

Přidáváním krmných surovin řady HUMAC® Natur AFM s vysokým obsahem huminových kyselin do krmiva drůbeže můžeme sledovat následující vlivy a účinky huminových kyselin a ostatních složek:

Detoxikační schopnosti

Neutralizují toxiny endogenního a exogenního původu. Vážou:

  • toxicky působící kovy do nerozpustných komplexů, které jsou vylučované z těla
  • mikrobiální toxiny
  • mykotoxiny
  • cizorodé chemické látky
  • toxiny vznikající metabolickými procesy

Účinky na trávicí systém

  • stabilizují pH v trávicím traktu a následně i v organizmu, krvi
  • ovlivňují činnost a složení střevní mikroflóry ve prospěch symbiotických mikroorganizmů
  • podporují hormonální aktivitu a tvorbu pankreatických enzymů a tím rozklad živin na jednoduché části (monosacharidy, aminokyseliny, mastné kyseliny)
  • pozitivně ovlivňují všechny funkce trávicího systému – trávení a resorpci živin – lepší využití proteinů a ostatních nutričních složek
  • zvyšují apetit zvířat
  • předcházejí trávicím poruchám – průjem, zácpa, čímž výrazně ovlivňují kvalitu a vlhkost ovzduší a podestýlky (dýchací problém a záněty běháků)
  • udržují poměr C:P, který je důležitý pro vývoj kostí, délku běháků a imunitní systém. Optimalizací poměru Na:Cl:K ovlivňují příjem a konverzi krmiva, pH, acidobazickou rovnováhu, pevnost kostí, kvalitu skořápky vajec apod.
  • dodáváním stopových prvků v chelátové formě a jejich optimálním využitím z krmné směsi ovlivňují téměř všechny hormonální, enzymatické a metabolické funkce

Účinky na játra

  • pozitivně ovlivňují regenerační schopnosti jaterní tkáně
  • aktivně se podílejí na jaterním metabolizmu
  • ovlivňují funkce jater a částečně je chrání před nemocemi nebo poruchami

Zvyšují biologickou dostupnost základních živin a stopových prvků

  • zlepšují transport živin a minerálních látek do buněk, zlepšují využití nutričních složek z krmiva
  • aktivně ovlivňují transportní mechanizmy přenosu makro a mikroelementů a stopových prvků ze střeva do organizmu zvířat

Antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky

  • katalyzačními procesy zasahují do metabolizmu proteinů a sacharidů mikrobů, což vede k inhibici množení patogenních bakterií
  • podporují přirozenou schopnost organizmu zabraňovat replikaci a šíření virů

Účinky na imunitní systém

  • stimulují receptory imunitního systému ve střevních klcích při ochraně proti patogenům
  • aktivací imunokompetentních buněk podporují a regulují aktivitu imunitního systému a zvyšují obranyschopnost organizmu
  • optimalizací metabolického prostředí zkvalitňují imunologickou odezvu zvířat po jejich vakcinaci
  • snižují produkci stresových hormonů a pomáhají eliminovat tepelný a transportní stres. Správné využití a tvorba vitamínů a minerálů pomáhá zvířatům se vyrovnávat s tepelnou zátěží (tepelným stresem) při nedostatečné tepelné regulaci prostředí ve stáji

Snižují zápach ve stáji

  • snižují množství prchavého amoniaku a CO2. Obsah amoniaku od 10 ppm poškozuje povrch plic, ale množství nad 50 ppm může výrazně ovlivnit ekonomiku chovu a to vlivem na rychlost růstu drůbeže. Přebytek CO2 mimo dýchacích problémů může způsobit i vážné ohrožení imunity zvířat. Nezanedbatelné jsou i nižší nároky na ventilaci ovzduší.

Protizánětlivé, analgetické a antirevmatické vlastnosti

  • huminové kyseliny se uplatňují při léčbě postižení pohybového aparátu (poškození a záněty svalů, kloubů, vazů, šlach a kostí, svalové křeče), zánětů žil, hematomů, výronů a kožních onemocnění různého původu
  • výrazně ovlivňují tvorbu protizánětlivých a inhibici prozánětlivých cytokininů